De naevus van Ota, ook bekend als congenitale dermale melanocytose, is een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van blauw-grijze of blauw-zwarte huidverkleuring in het gebied van de eerste of tweede trigeminus tak en komt vrijwel alleen bij donkere (vnl. Aziatische) huidtypes voor. De naevus van Ota behoort samen met de naevus van Ito (schouderblad) en de mongolenvlek (laag op de rug) tot de dermale melanosen. Deze vlekken verschijnen meestal bij de geboorte of ontwikkelen zich kort daarna en kunnen zich voordoen op het gezicht, met name op de wang, het voorhoofd en rond de ogen. De naevus van Ota wordt veroorzaakt door een ophoping van melanocyten (de cellen die verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie van de huid) in de dermale laag van de huid.
Enkele kenmerken van de naevus van Ota zijn onder andere:
• Kleur: De vlekken variëren van blauw-grijs tot blauw-zwart.
• Locatie: Ze komen meestal voor op een of beide zijden van het gezicht, met name op de wangen en rond de ogen, maar kunnen zich ook uitstrekken naar de voorhoofd en andere delen van het gezicht.
• Diepte: De pigmentatie bevindt zich in de diepere lagen van de huid, in tegenstelling tot gewone moedervlekken die zich in de oppervlaktelagen bevinden.
De naevus van Ota is meestal onschadelijk, maar het kan als cosmetisch storend worden ervaren. Mensen met deze aandoening kunnen overwegen behandelingen zoals lasertherapie om de pigmentatie te verminderen of te verwijderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat behandelingen risico’s met zich meebrengen en dat de effectiviteit kan variëren.